Abdurahman Şener Yazdı" Kuraklık Yok Doğaya Saygı Var'
GÜNDEMKüresel ısınmanın sonucu, bir taraftan kutuplardaki buzullar erirken diğer taraftan yağışlar bazı yerlerde ani ve yoğun yağıp sel ve taşkınlara neden olmaktadır. Bazı yerlere de normalin çok altında yağış meydana gelmektedir.
Küresel ısınmanın sonucu, bir taraftan kutuplardaki buzullar erirken diğer taraftan yağışlar bazı yerlerde ani ve yoğun yağıp sel ve taşkınlara neden olmaktadır. Bazı yerlere de normalin çok altında yağış meydana gelmektedir. Türkiyede bazı iller kuraklıktan öte çölleşme derecesinde aşırı kuraklıkla karşı karşıyadır. Burdur ili de bunlardan biridir. Bu nedenlerden dolayı başta bazı kurumlarımız olmak üzere tüm vatandaşlara görev düşmektedir. Kurumlar su yönetimi konusunda planlamalar yapmalı, az su ile yetişen ürünleri alternatif ürün olarak çiftçilerimize sunmalıdır. Vatandaşlar, suyu tasarruflu kullanmalı israftan kaçınmalıdır.
Bazı medya organlarında, söylediklerinin hiçbiri bilimsel temele dayanmayan, söylediklerinin çoğu yalan olan ve şov amaçlı kuraklığı yanlış sebeplere bağlayan sözüm ona şovmenler hem halkı yanlış bilgilendiriyor hem de çözüm üretilmesine engel oluyor. Teşhisi doğru koyamaz isek tedavi de yanlış olur sorunu çözemeyiz. Örneğin kanser olan bir kişiye grip teşhisi konulup grip tedavisi uygulanır ise hasta bir süre sonra tedavi edilemez safhaya gelir ve ölür. Bu nedenle teşhisi doğru koymalıyız.
Mermer ocakları çalışırken kesimde kullandıkları elmas teli soğutma ve tozu önleme amacıyla az miktarda su kullanmaktadır. Çevre bakanlığı müsaade etse susuz tel kullanarak hiç su kullanmadan da kesim yapabilir. Normal büyüklükteki bir mermer ocağında günlük 5-10 ton su kullanılmaktadır. Bu su da belirli oranda kayıp ile tekrar tekrar kullanılmaktadır. Ayrıca yağmur sularından da faydalanılmaktadır. Burdurun Karamanlı ilçesindeki bir mermer ocağında tamamen yağmur suyu kullanılmaktadır. Ocağın en alt kademesindeki büyük bir doğal havuzda biriken yağmur suları ve kullanımda biriken sular tekrar tekrar ocaktaki kesimde ve yol sulamasında kullanılmaktadır. Ayrıca ocak yatırımcısı tarafından ocağın altına yapılan çiftliğin 7500 m2 olan çatılarının yağmur suyu 750 tonluk yer altına yapılan kapalı su deposunda toplanıp ocağa pompalanarak ocakta kullanılmaktadır. Hatta çiftliğin çatısına yapılan 960 kw GES ( güneş enerji santrali) ile ürettiği elektriği de ocakta kullanmaktadır. Birçok mermer ocağı ocak çevresindeki hafriyat sahasını rehabilite ederek ceviz bahçesi haline dönüştürmüştür. Tüm madencilerin de bu duyarlılıkta olduklarını düşünüyorum.
Tüm yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızı, özellikle madenlerimizi insan sağlığına ve çevreye saygılı bir şekilde işletmeye devam etmek dileklerimle.
Abdurrahman Şener
İlginizi Çekebilir