© www.ahajans.com.tr

BİBER DOMATES EKECEKLER BUNLARA DİKKAT!

Sebzecilikte Nisan ayı tarım takvimine göre, Mart ayında hazırlanan toprağa domates, biber, patlıcan, karpuz, salatalık fideleri dikilir. Peki biber yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Biber tohumu kaç günde çimlenir?

Öncelikle tohum ekiminde, biber türleri çimlenme için diğer sebzelere göre daha yüksek sıcaklık isterler. Buna özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Çimlenme gerçekleşip ilk sürgünler gözükene dek ekim alanı nemli, havadar ve 18-24 derecede olmalıdır. 

Tohumlar önce sıcak yastıklara ve kasalara ekilir. Tohumlar çimlenip ilk gerçek yapraklar görüldükten sonra plastik torbalara şaşırtılır. 6-7 yaprak olunca araziye şaşırtılır. Viollere de ekim yapılmaktadır ve tohumlar direkt olarak ekilmektedir. Viollerde yetişen fideler doğrudan araziye dikilir.

BİBER TOHUMU KAÇ GÜNDE ÇİMLENİR?

Güneş alan, sıcak bir yerde kapalı mekânda, donların geçmesinden 8 hafta önce ekim yapılması tavsiye edilir. Bu sayede gelişme döneminde doğrudan dış mekana çıkartabilirsiniz.

Tohumların üstünü birkaç mm toprakla örtüp elinizle hafifçe bastırınız. Toprağı çimlenme gerçekleşene dek sürekli nemli tutunuz. 

Çimlenme 10-21 günde, toprak sıcaklığı 24-28 °C de gerçekleşir. Filizlenme gerçekleşince mini seradan çıkartıp daha geniş 8 cm çaplı bir saksıya yerleştirin. Son donlar geçtikten sonra dış mekâna güneş gören bir yere alın. Doğrudan dışarı ekimlerde, aynı uygulamayı dışarıda ancak havalar ısınınca yapın.

Saksıda yetiştirirken büyükçe bir saksı seçmeli, bitkiye dayanak yapmalısınız. Ayda bir organik gübre takviyesi bol biber demek unutmayın. Havadar bir mekânda yetiştirin. Biber hava akımı olmayan yerde hastalıklara karşı açık olur. Egzotik acı biberler çimlenmek için daha yüksek 28-30 derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar ve çimlenmeleri daha uzun zaman alabilir. Tohumları ekmeden önce 2 saat ılık suda bekletmek çimlenmeyi hızlandıracaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER