© www.ahajans.com.tr

Hayat kurtaran egzersiz

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Üyesi (ASYOD) Prof. Dr. Nuri Tatar, toplumda sık görülmeyen akciğer embolisinin geldiği zaman yüzde 50 oranında ölüme neden olduğunu dile getirerek, "Günlük hayatımıza baktığımız zaman mutlaka hareketi artırmamız gerekiyor. Biz hem kalp sağlığını hem akciğer sağlığını korumak için haftada 3 gün 45 dakika egzersiz öneriyoruz. Bu egzersizi yapan kişilerin hem pıhtı atma hem kalp hastalıklarının daha azaldığı görülüyor" dedi.


Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK) 2024, Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde gerçekleştirildi.


ASYOD Üyesi Prof. Dr. Nuri Tatar, kongre çerçevesinde akciğer sağlığının önemli olduğunun altını çizerek, akciğer damarındaki pıhtıların yol açtığı rahatsızlıklar hakkında bilgiler verdi.

 

"Hareketsizlik en büyük sebebi"


Akciğer embolisinin, akciğeri besleyen damarların tıkanık olması olduğunu dile getiren Tatar, "Yani kalpten çıkıp akciğere giden damarların tıkanıklığı oluyor. Bunlar ne zaman oluyor? Aslında bakıldığı zaman zaman genelde hareketsizlik en temel sebebidir. Hareketsizlik dediğimiz zaman cerrahi sonrası hareketsizlik, normal bir sedanter yaşam yaşayan yani hareket etmeyi sevmeyen hastalarda veya depremden sonra hareketsizlik veya enfeksiyonlardan sonra hareketsizlik. Bu enfeksiyonların yol açtığı, sitokinler sonucunda ortaya çıkan pıhtılaşma, mekanizmaların bozulmasıyla pıhtının oluşması. Sonuçta akciğer damarında bir pıhtı oluşuyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER