© www.ahajans.com.tr

KAPTAN Mustafa Aksoy Yazdı Yat kazaları neden olur?

Yat kazaları genelde İnsan kaynaklı hatalar Teknik arızalar Ve olumsuz hava şartları nedeniyle olur. Kaptan Gemici gibi yat personelleri arasındaki iletişim kopuklugu Yanlış manevra Bunların başında gelir

Yat kazaları genelde 
İnsan kaynaklı hatalar
Teknik arızalar 
Ve olumsuz hava şartları nedeniyle olur. 
Kaptan 
Gemici gibi yat personelleri arasındaki iletişim kopuklugu 
Yanlış manevra 
Bunların başında gelir
Ayrıca yatta bulunan personel harici kişilerin bilinçsizce personelin talimatlarina uymadan veya kendi başlarına buyruk hareketleride bir çok kazaya sebep olabilmektedir.bu kazalar genelde maddi hasarlı ve ciddi yaralanmalara ve ölüme sebep olabilecek hatalardir.hava şartlarının ani değişimide  kaza sebeplerindendir.bununla
İlgili hava tahmin raporlarını anlık takip etmek en önemli tedbir yöntemidir. Teknik olarakta yatın tüm bakımlarını zamanında ve bilir kişiler tarafından yapılması ve kontrol edilmeside Ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Ticari ve özel yat gezilerinde alınan önlemler sadece can yeleklerinin nerede olduğu konusunda yatta bulunan kişileri bilgilendirme olarak yapılıyor. Herhangi bir olumsuzluk durumunda neler yapılması gerektiği konusunda özellikle ticari yatlarda çok fazla bilgilendirme yapılmıyor. 

Yat kaptaninin öncelikli sorumluluğu personelinin ve yatta bulunan diğer kişilerin guvenligidir. Ayrıca teknik olarakta tüm sorumluluk yat içerisinde kaptandadir. Olumsuz bir durum ilk kaptana bildirilir ve onun talimatları dogrultusunda hareket edilir.

guvenli bir yat gezisi için

Geziye çıkacağımız Yatın veya gezi teknesinin (gulet motoryat yelkenli katamaran)

Can yeleklerinin yerini bilmek 

Yelegin tam teşekküllü olup olmadığını kontrol etmek 

Ve olumsuz bir durumda tahliye botunun olup plmadigini kontrol etmektir.

Yaşanacak en ufak bir olumsuz veya kaza anında yapılması gereken ilk şey motorların boşa alınması veya stop edilmesi yatta bulunan kişilerecan yeleklerinindağıtılması ve tahliye botuna binmek.sonrasinda sahil güvenliğe hızlı bir şekilde haber verilmesi. 

Yat icerisinde ilk yardım çantası tam teşekküllü bulunmak zorunda 

Ayrıca 

İlk yardım bilgine ve sertifikasına sahip olması gereken gemici ve kaptan vardır. 

Yatta oluşacak yaralanmalara ilk müdahaleyi yapmakla yukumlulerdir

AHA - AKDENİZ HABER AJANSI 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER