© www.ahajans.com.tr

NEW YORK TİMES YAZARI SAĞLIKLI BESLENMENİN FORMÜLÜNÜ YAZDI

NYT’nin yemek yazarı Melissa Clark'tan tüm hafta sağlıklı beslenmenin formülü

Yoğun bir iş gününün ardından evde yemek yapmak zor gelebilir ve sizi dışarıdan yemeye yönlendirebilir. Birkaç basit alışkanla evde yemek yapmak pratik hale gelebilir. NYT’nin yemek yazarı Melissa Clark, hafta sonundan hazırlık yaparak başardığı sağlıklı beslenmenin sırlarını verd

NYT’nin yemek yazarı Melissa Clark'tan tüm hafta sağlıklı beslenmenin formülü
Yoğun bir iş gününün ardından evde yemek yapmak zor gelebilir ve sizi dışarıdan yemeye yönlendirebilir. Birkaç basit alışkanla evde yemek yapmak pratik hale gelebilir. NYT’nin yemek yazarı Melissa Clark, hafta sonundan hazırlık yaparak başardığı sağlıklı beslenmenin sırlarını verdi
(Christopher Testani/The New York Times)
(Christopher Testani/The New York Times)
Melissa Clark / New York Times
O uzun günlerden birini geçirdiniz ve mideniz guruldarken buzdolabına bakıyorsunuz. Özellikle o an yemek pişirmek bunaltıcı ve stresli görünür. Bu yüzden de dışarıdan sipariş veriyorsunuz. Yine. New York Times Cooking'de köşe yazarı olarak benim görevim, düzenli olarak stressiz akşam yemekleri yapmanıza yardımcı olmak. Bunun getirisi büyük çünkü sıfırdan yemek pişirmek her zaman dışarıdan yemekten daha ekonomik ve daha sağlıklıdır. Ayrıca neredeyse aynı derecede kolay olabilir. Çok fazla zamana, süslü malzemelere veya bir yardımcı şefe ihtiyacınız yok, sadece biraz ön planlama yapmanız yeterli. Hafta sonu birkaç saatinizi ayırarak birkaç temel malzemeyi hazırlamak, hafta içi rahat yemek yapmanın anahtarıdır.

Önümüzdeki hafta için sebzeleri yıkayın ve doğrayın
Cumartesi sabahları pazardan aldığım ürünlerle eve gelir gelmez, yeşillikleri ve malzemeleri hazırlarım. Alışverişinizi nerede yaparsanız yapın, uygulama aynıdır: Tüm salata ve diğer yeşillikleri (ıspanak, lahana, pazı vb.) yıkayın, sıkarak kurutun, temiz mutfak havlusuna sarın ve (havluyla birlikte) plastik veya ürün poşetlerinde buzdolabında saklayın. Bu şekilde en az bir hafta dayanabilirler. Böylece elinizde bulunan soslarla onları salataya dönüştürebilirsiniz. Dayanıklı sebzeler sarımsak, zencefil ve kırmızı acı biber ile tavada hızlıca pişebilir, tavuk ya da tofu eklenerek tavada kızartılabilir. Soya sosu ve susam yağı ile tatlandırmanız yeterlidir. 

Basit yemekler için, dayanıklı sebzeleri (kuşkonmaz, havuç, kabak, brokoli, karnabahar, mantar, turp, şalgam) yıkayın, kesin ve saklayın. Yeşil soğan, pırasa ve soğan gibi alyum sınıfları bile dilimlenmiş veya doğranmış olarak buzdolabında üç veya dört gün dayanır. Avokado, patates, patlıcan ya da domatesi önceden doğramaktan kaçının; bunlar o kadar iyi dayanmaz.

Pişmiş pirinç stoklayın
İster pirinç pişirici ister ocakta tencere kullanın, buzdolabında beyaz veya kahverengi pirinç bulundurmak hızlı yemeklerin sırrıdır (ton balıklı mayonezli pilav kasesi isteyen var mı?). Birkaç günlük pirinç, kızartmalarda taze pişmiş pirinçten bile daha iyi sonuç verir, güzel ve gevrek olur.

Bir tencere fasulye hazırlayın
Sıfırdan pişirilen fasulyeler daha ucuzdur ve özellikle frijoles de olla'da (Oksijen’in notu: Meksika mutfağından olan frijoles de olla haşlanmış fasulye yemeğidir) olduğu gibi sarımsak, avokado veya defne yaprağı ve otlarla tatlandırıldığında konserveden çok daha lezzetli olur. Sonra da yaptığınız pilavla birlikte tadını çıkarın.

Elinizin altında bir sos kütüphanesi bulundurun
Vejetaryen yemekler için bir bülten yazan meslektaşım Tanya Sichynsky'nin tavsiyesine kulak verin ve bir sos kütüphanesi oluşturun (ben buna kolay marinatlar için bir ekleme yapardım). Ardından, pilav, fasulye, salata ve diğer kolay yemeklerde kullanmak üzere tüm hafta boyunca bu kütüphaneden sos alın.  Bir dakikalık salatalar için domates sosu yapın. Hafta sonu boyunca bu stratejilerden sadece bir ya da ikisini deneseniz bile, tüm haftanızın daha iyi ya da en azından çok daha lezzetli geçeceğini garanti ederim.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER