Sinema Tarihinin En İyi 15 Yönetmeni
MÜZİKSinema tarihinde iz bırakmış yönetmenlerin mutlaka izlemeniz gereken filmlerini bir araya getirdik.
Dünyanın En İyi Yönetmenleri ve Mutlaka İzlenmesi Gereken Filmleri
Sinema tarihinde iz bırakmış pek çok yönetmen bulunuyor ve bu büyük ustalar arasından en iyileri seçmek oldukça zor da olsa gerek kazandıkları popülerlik gerekse de imza attıkları filmlerin sanatsal etkileri ve başarıları göz önünde bulundurarak bir kısmını diğerlerinden ayırabiliriz. Dünyanın en iyi yönetmenlerinden bazılarını öne çıkararak, onların mutlaka izlemeniz gereken filmlerini bir araya getirdik.
1.Stanley Kubrick (1928-1999)
Amerikalı film yönetmeni, yapımcı ve senarist Stanley Kubrick, erken yaşta hayatını kaybetmiş olsa da kısa süren kariyerinde muazzam başarılara imza attığı için dünyanın en ünlü yönetmenleri arasında yer alıyor. Filmleri, genellikle derinlikli karakter çalışmaları, psikolojik gerilim ve kara mizah unsurları içeren, estetik açıdan çarpıcı görsellere sahip. En ünlü filmleri arasında "Dr. Strangelove"(1964), "2001: A Space Odyssey"(1968), "A Clockwork Orange"(1971), "The Shining"(1980), "Eyes Wide Shut"(1999) ve "Full Metal Jacket"(1987) bulunuyor. Stanley Kubrick, filmlerindeki her sahneyi sesinden dekoruna, renginden kamera açısına, ışığından kostümüne dek ince ince tasarlayan bir yönetmen olduğu için detaylı film okumalarına çok açık yapımlar ortaya çıkıyor. Stanley Kubrick'in filmleri, sinema tarihinde önemli bir yere sahip ve birçok yönetmen, sinema eleştirmeni ve izleyici tarafından övgüyle anılıyor.
2001: A Space Odyssey (1968) – IMDB Puanı 8.3
Yönetmen: Stanley Kubrick
Oyuncular: Keir Dullea, Douglas Rain
Bugün hala türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen "2001: A Space Odyssey", muhtemelen ne kadar çok bilim kurgu çekilirse çekilsin, en iyi yaş alan filmlerden biri olmaya devam edecek. Güneş sistemimizde biri insanlık tarihinden bile önce dünyaya gelen üç monolit keşfedilir. Böylece dünyanın en gelişmiş akıllı zeka bilgisayarı H.A.L. 9000'in yardımıyla, monolitlerin izinde Jüpiter'e doğru müthiş bir yolculuğa çıkılır. Stanley Kubrick'in senaryosunu Arthur C. Clarke'ın "The Sentinel" isimli kısa hikayesinden uyarlayarak yazdığı ve yönettiği "2001: A Space Odyssey", ilk izlendiğinde biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak gerçek anlamda bir görsel şov olduğunu söyleyebiliriz.
The Shining (1980) – IMDB Puanı 8.4
Yönetmen: Stanley Kubrick
Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloydyer
Stanley Kubrick'in yönetmenliğini yaptığı "The Shining", kışın bakımını üstlendiği izole bir hotele yerleşen üç kişilik bir ailenin başından geçenleri konu alıyor. Stephen King'in romanından uyarlanan filmde, Jack Nicholson'ın ustalıkla canlandırdığı baba karakterinin hoteldeki doğaüstü olayların etkisi altında kalarak ailesi için bir tehdit haline gelmesiyle büyüyen olayları izliyoruz. Korku unsurları, aile içindeki çatışmalar ve karakterlerin hoteldeki kişisel deneyimleriyle sunuluyor. Filmin tamamlanmasının ardından Stephen King'in filmi sevmemesine karşın; Stanley Kubrick'in incelikle işlediği, izleyici ve eleştirmenler tarafından hayran olunan "The Shining", bugün korku ve gerilim sinemasının en kült filmlerinden biri kabul edilmekte ve birçok yeni yapımda referanslarla filme selam verilmekte.
A Clockwork Orange (1971) – IMDB Puanı 8.3
Yönetmen: Stanley Kubrick
Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates
Gelecekte, sadist bir çete lideri hapsedilir ve bir 'davranıştan kaçınma' deneyi için gönüllü olur, ancak deney planlandığı gibi gitmez. Stanley Kubrick'in tüm filmografisinde olduğu gibi "A Clockwork Orange"ta da ince ince işlenmiş bir filmle karşı karşıyayız. İzlemesi oldukça rahatsız edici olmasına ve ana karakteri olan Alex'in ahlaki değerlerden yoksun bir çete lideri olmasına rağmen yine de bir başyapıt. Ve bunun nedenlerinin başında, Alex'in rehabilitasyon merkezine gittikten sonra başına gelenlere karşı içimizde uyanan üzülme duygusu geliyor olabilir. Gerçek bir canavara karşı bile bunu hissettirebilen bir film, iyi tasarlanmış bir filmdir. Alex'in dümdüz bir kötü olmaması, tersine çok zeki, entelektüel olarak gelişmiş bir zihne sahip, Beethoven aşığı bir adam oluşu, onu derinlikli bir karakter yapıyor ve izleyici olarak filme ve karaktere olan ilgimizi körüklüyor. Tabii bu noktada Malcolm McDowell'ın oyunculuğunu da takdir etmek gerek.
2.Christopher Nolan (1970-)
İngiliz film yapımcısı, senarist ve yönetmen Christopher Nolan'ın filmleri genellikle karmaşık kurgular, zaman döngüleri ve psikolojik derinliklerle karakterize ediliyor. En ünlü filmleri arasında "The Prestige"(2006), "Memento"(2000), "The Dark Knight"(2005, 2008, 2012) üçlemesi, "Inception"(2010), "Interstellar"(2014), "Dunkirk"(2017) ve "Tenet"(2020) bulunuyor. Christopher Nolan, sinematografi, müzik ve senaryo yazarlığı dahil olmak üzere filmlerinin birçok yönüne müdahil oluyor ve bu nedenle filmleri genellikle eleştirmenler tarafından büyük beğeni topluyor. Christopher Nolan'ın filmleri, sanatsal başarıları ve ticari başarısı nedeniyle dünya genelinde büyük hayran kitlesi edinmiş durumda.
The Prestige (2006) – IMDB Puanı 8.5
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall, David Bowie, Samantha Mahurin, Andy Serkis
Senaryosunu Jonathan Nolan, Christopher Nolan ve Christopher Priest'in kaleme aldığı "The Prestige", izleyiciyi bir illüzyon hikayesi üzerinden sinemanın özüne doğru yolculuğa çıkarıyor. Christopher Nolan'ın ismini en çok duymaya başladığımız film olarak değerlendirebileceğimiz The Prestige" için hem Nolan'ın filmografisindeki hem de sinema tarihindeki en iyi filmlerden biri diyebiliriz. Trajik bir kazanın ardından, 1890'ların Londra'sındaki iki sahne sihirbazı, birbirlerini alt etmek için sahip oldukları her şeyi feda ederken nihai illüzyonu yaratmak için bir savaşa girerler.
Inception (2010) – IMDB Puanı 8.8
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Marion Cotillard, Ken Watanabe, Tom Hardy, Dileep Rao, Cillian Murphy ve Michael Caine
Hatırlayanlar vardır; bir zamanlar o kadar çok "rüya" temalı film ve dizi çekiliyordu ki bir noktada bu konuda anlatılabilecek tüm hikayeleri tükettiğimizi düşünüyorduk. Tam da o dönemde Christopher Nolan, "rüya" temasının, bilim kurguyla harmanlandığı ve oldukça orijinal bir şekilde işlendiği kompleks bir filmle karşımıza çıkarak hepimizi şaşırttı. "Inception" bugün hala güncelliğini koruyor ve bilim kurgu türünde aksiyon ağırlıklı bir gişe filmi çekiyorsanız, bunu başarmak oldukça zordur. Rüya paylaşımı teknolojisini kullanarak kurumsal sırları çalan Cobb'a, bir fikri, rüyalarına gireceği bir CEO'nun zihnine yerleştirme görevi verilir, ancak trajik geçmişi projeyi ve ekibini felakete doğru sürüklemektedir. "Inception", En İyi Sinematografi dahil dört dalda Oscar kazandı.
Interstellar (2014) – IMDB Puanı 8.6
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Matthew McConnaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn, John Lithgow, Timothée Chalamet, David Oyelowo
Klasik bir Christopher Nolan filmi olarak, tam olarak anlayabilmek için birkaç kez izlenmesi gereken "Interstellar"ın senaryosunu yine Christopher Nolan ve kardeşi Jonathan Nolan birlikte yazdı. Cooper ve ekibi, insanlığın hayatta kalmasını sağlayacak bir çözüm için keşif yolculuğuna çıkarak bir solucan deliğinden geçer. Böyle bakıldığında pek de orijinal bir hikaye gibi durmasa da devreye bu karakterlerin kişisel hikayeleri, aile bağları, ilginç zaman akışı ve büyüleyici görüntüler girince filmi izlerken Nolan'ı bir kez daha takdir etmeden duramıyoruz.
3.Orson Welles (1915-1985)
Amerikalı film yapımcısı, yönetmen, senarist, aktör ve radyo yayıncısı Orson Welles, Hollywood sinemasına yenilikçi bir yaklaşım getirdi. Endüstrideki bu dönüm noktasını "Citizen Kane"(1941) filmiyle yaptı, bu nedenle "Sinema tarihinin en önemli filmi" dendiğinde bugün hala pek çok sinema eleştirmeni ve yönetmen "Citizen Kane" ismini verir. Orson Welles'in diğer önemli filmleri arasında arasında "Touch of Evil"(1958), "The Lady from Shanghai"(1947) ve "The Magnificent Ambersons"(1942) bulunuyor. Orson Welles, görsel tarzı ve akılda kalıcı karakterleriyle biliniyor ve filmleri, sinema tarihinde önemli bir yere sahip. Ayrıca Orson Welles, sinemanın gücü ve sınırlarına dair düşünceleri ile birçok yönetmen ve eleştirmeni etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.
Citizen Kane (1941) – IMBD Puanı 8.3
Yönetmen: Orson Welles
Oyuncular: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore
Pek çok izleyici ve eleştirmen tarafından tüm zamanların en büyük filmi kabul edilen "Citizen Kane", yayıncılık kralı Charles Foster Kane'in ölümünün ardından muhabirlerin, onun son sözü olan "Rosebud / Gül goncası"nın anlamını ortaya çıkarmak için uğraşmalarını konu alıyor. Flashback'lerle Kane'in geçmişini izliyor ve onun ne kadar merhametsiz bir megaloman olduğunu görüyoruz. Ancak Kane, hayatına ve kariyerine prensipleri olan bir adam olarak başlıyor. Yolda ilerledikçe para ve güç kazanmak için ideallerini terk etmek durumunda kalıyor. Buna karşılık ise Kane her şeyini kaybediyor; arkadaşlarını, ailesini, sevdiklerini... Kane karakteri, bir yandan sinirlenirken bir yandan imrendiğimiz bir yandansa acıdığımız ve fazlasıyla özdeşleşebildiğimiz gerçek bir anti-kahramana dönüşüyor.
Touch of Evil (1958) – IMBD Puanı 8.0
Yönetmen: Orson Welles
Oyuncular: Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh, Joseph Calleia, Akim Tamiroff, Joanna Moore
Suç ve dram türündeki bir film-noir olan "Touch of Evil", Meksika sınırındaki bir kasabada geçen keskin, sapkın bir cinayet, adam kaçırma ve polis yolsuzluğu hikayesini konu alıyor.
The Lady from Shanghai (1947) – IMBD Puanı 7.5
Yönetmen: Orson Welles
Oyuncular: Orson Welles, Rita Hayworth, Everett Sloane, Glenn Anders
Orson Welles'in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı "The Lady from Shanghai", Elsa isimli evli bir kadına aşık olan Michael'ın kendisini tuhaf bir ilişki yumağı ve cinayet gizemi ortasında bulmasını anlatıyor.
4.David Fincher (1962-)
Amerikalı film yapımcısı ve yönetmen David Fincher, ağırlıklı olarak suç ve gizem türlerindeki psikolojik gerilim filmleriyle tanınıyor. Fincher'ın filmleri, genellikle karmaşık kurgular, psikolojik gerilim ve karanlık atmosferlerle tasarlanıyor. En ünlü filmleri arasında "Seven"(1995), "Fight Club"(1999), "The Social Network"(2010), "Gone Girl"(2014) ve "Zodiac"(2007) yer alıyor. David Fincher, filmlerinde detaylara büyük önem veriyor ve bu nedenle sinematografi ve post-prodüksiyon süreçleri için özel teknikler kullanıyor. Bu yaklaşımı, filmlerinin sinematik olarak çarpıcı ve estetik açıdan dikkat çekici olmasını sağlıyor. David Fincher'ın filmleri, eleştirmenler ve sinemaseverler tarafından beğeniyle karşılanıyor.
The Social Network (2010) – IMDB Puanı 7.8
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Rooney Mara, Armie Hammer, Joseph Mazzello
"Citizen Kane", sinema tarihinin en iyi filmi kabul ediliyor. "The Social Network" ise modern bir "Citizen Kane" olarak gösterilerek başyapıtlar arasında kalıcı bir yer edindi. Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg, Facebook olarak tanınacak sosyal ağ sitesini yaratırken, fikirlerini çaldığını iddia eden ikizler ve daha sonra işten atılan kurucu ortağı tarafından dava edilir. Jesse Eisenberg'ün sinir bozucu olmayı çok iyi başaran performansı sayesinde Mark Zuckerbeg'den zaman zaman nefret ediyoruz, onu soğuk, mesafeli ve karşısındakini küçümseyen antipatik biri olarak görüyoruz. Ancak bir yandan da sahip olduğu dehayı takdir ediyor ve koskoca bir teknoloji imparatorluğunun ilk adımlarını, hoşlandığı kız kalbini kırdı diye atmış olmasına biraz üzülüyor biraz da gülüyoruz.
Seven (1995) – IMDB Puanı 8.6
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow
"What's in the box? (Kutuda ne var?)" sözünü bir arkadaş sohbetinde, bir dizi veya filmde duyup anlamadıysanız "Seven" filmiyle bu sırrı çözebilirsiniz. "What's in the box?" göndermesini sinema tarihine kazandıran "Seven", yedi büyük günahın peşinde koşan bir seri katili yakalamaya çalışan iki dedektifi anlatıyor. David Fincher'ın yönettiği "Seven" filmi, Fincher'ın gerilim, suç, gizem filmlerindeki başarısını, türü ne kadar karanlık ama gerçekçi ve çarpıcı yapabileceğinin harika bir örneği.
Zodiac (2007) – IMDB Puanı 7.7
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Brian Cox, John Carroll Lynch
1968 ve 1983 yılları arasında San Francisco'da gerçekleşen cinayetlerin sorumlusu Zodiac isimli bir seri katildir. Bu filmde Zodiac'ı yakalamayı kafaya takmış bir çizeri ve bir polisi izliyoruz. Gerçek olayları biliyorsanız filmin sonuna dair bir fikriniz olacaktır, yine de David Fincher'ın yönetmenliği, Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. ve Mark Ruffalo'nun başarılı oyunculuğu ve konunun ele alınış şekli açısından kesinlikle izlemeye değer.
5.Agnes Varda (1928-2019)
Fransız film yapımcısı, yönetmeni ve senarist Agnès Varda, Yeni Dalga hareketinin önde gelen isimlerinden biri. Filmleri, genellikle gerçeküstücü bir yaklaşım, belgesel öğeleri ve güçlü feminist temalar içeriyor. En ünlü filmleri arasında "Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7"(1962), "Le Bonheur"(1965), "Sans Toit Ni Loi / Vagabond"(1985) ve "Visages Villages / Faces Places"(2017) yer alıyor. Agnès Varda, filmlerinde sıra dışı kurgusal teknikler ve görsel anlatım teknikleri kullanarak sinemayı yenilikçi bir şekilde ele alıyor. Agnès Varda'nın filmleri, sanatsal ve eleştirel başarıları nedeniyle saygın bir yer edindi ve birçok yönetmen ve eleştirmen tarafından övgüyle söz ediliyor. Agnès Varda, Fransız sinemasının en önemli isimlerinden biri olarak kabul ediliyor ve sinema sanatının gelişimine önemli katkılarda bulunmuş bir yönetmendir.
Cléo de 5 à 7 (1962) - IMDB Puanı 7.9
Yönetmen: Agnès Varda
Oyuncular: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Domonique Davray, Dorothée Blanck
Komedi ve dram türlerindeki "Cléo de 5 à 7", bir şarkıcı ve hastalık hastası olan Cléo'yu merkezine alıyor. Doktorunun, test sonuçlarını vermesini beklerken kanser olabileceğinden giderek daha fazla edişe duymaya başlayan Cléo'nun oldukça kişisel hikayesini izliyoruz.
Visages Villages, Mekanlar ve Yüzler (2017) – IMDB Puanı 7.8
Yönetmen: Agnès Varda, J.R.
Oyuncular: Agnès Varda, J.R., Jeannine Carpentier
Agnès Varda'nın pek çok başarılı filmi olsa da belki de en kişisel işlerinden biri olan "Visages Villages (Mekanlar ve Yüzler)" isimli belgeseline listemizde yer vermek istedik. Yönetmen Agnès Varda ve Fotoğrafçı/Nakkaş J.R., Fransa kırsalında bir yolculuk yapar ve beklenmedik bir dostluk kurar.
6.Charles (Charlie) Chaplin (1889-1977)
İngiliz komedyen, oyuncu, film yapımcısı ve yönetmen Charles (Charlie) Chaplin, sinemanın sessiz döneminden itibaren yoğun bir şekilde çalıştığı için başta sessiz filmleri olmak üzere sesli filmleriyle de tanınıyor. En ünlü karakteri olan The Tramp (Serseri) ile sinema tarihinde yer edinen Charles Chaplin, filmlerinde hicivsel ve sosyal eleştiriler yaparak seyircileri güldürürken düşündürmeyi de amaçlıyor, ancak bunu olabildiğince didaktikleşmeden yapmaya çalışıyor. Önemli filmleri arasında "City Lights"(1931), "Modern Times"(1936), "The Great Dictator"(1940) ve "The Kid"(1921) yer alıyor. Charles Chaplin, filmlerinde oyunculuğu, yönetmenliği, senaryo yazımını ve müzik besteciliğini bir arada başarıyla yürütmüş bir usta. Sinema endüstrisindeki etkisi ve katkıları nedeniyle Charles Chaplin, sinema tarihinin en önemli ve etkili figürleri arasında kabul ediliyor.
Modern Times (1936) – IMDB Puanı 8.5
Yönetmen: Charles Chaplin
Oyuncular: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford
Charles Chaplin'in pek çok filminde canlandırdığı Charlie Chaplin karakteri "Modern Times" filminde, genç bir evsiz kadının yardımıyla modern endüstriyel toplumda yaşamak için mücadele ediyor. Chaplin'in hemen her filminde mutlaka bir eleştiri görürüz; bu, kimi zaman politik kimi zamanda kültürel bir eleştiri olarak karşımıza çıkar. "Modern Times", filminin ise modern toplumdaki işlemeyen sistemlerin eleştirildiğini komedi harmanı içinde görebiliyoruz.
The Great Dictator (1940) – IMDB Puanı 8.4
Yönetmen: Charles Chaplin
Oyuncular: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
Charles Chaplin'in açık bir şekilde Hitler'i karikatürize ederek eleştirdiği "The Great Dictator" filminde, Diktatör Adenoid Hynkel imparatorluğunu genişletmeye çalışırken, fakir bir Yahudi berber olan Hynkel, içinde bulunduğu rejimin zulmünden kaçınmaya çalışır.
City Lights (1931) – IMDB Puanı 8.5
Yönetmen: Charles Chaplin
Oyuncular: Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Florence Lee
Komedi ve dram türlerindeki romantik bir film olan "City Lights"ta, gözleri görmeyen bir çiçekçi kıza aşık olan buğulu gözlü bir serseri, zengin, dengesiz bir sarhoşun yardımıyla, ona tıbbi olarak yardım edebilmek için para biriktirmeye çalışır.
7.Hayao Miyazaki (1941-)
Hayao Miyazaki; Japon animasyon yönetmeni, yapımcı, senarist ve mangaka (manga yazarı) olarak biliniyor. Miyazaki, genellikle fantastik öğeler içeren, doğayla ve çevreyle ilgili temaları işleyen animasyon filmleriyle tanınıyor. En ünlü filmleri arasında "Spirited Away"(2001), "My Neighbor Totoro"(1988), "Howl's Moving Castle"(2004) ve "Princess Mononoke"(1997) bulunuyor. Hayao Miyazaki, filmlerinde özenle tasarlanmış karakterler, büyüleyici manzaralar ve sıra dışı dünyalar yaratıyor. Ayrıca, filmlerinde genellikle çocukların güçlü ve özgün karakterlerini ön plana çıkarıyor ve onların hayal gücüne ve maceraya olan ilgilerini vurgulayarak ilham veriyor. Hayao Miyazaki, animasyon sinemasına yenilikçi bir yaklaşım getirdi ve bu nedenle dünya genelinde birçok hayran kazandı.
Spirited Away (2001) – IMDB Puanı 8.6
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Seslendirme Kadrosu: Daveigh Chase, Suzanne Pleshette, Miyu Irino, Rumi Hiiragi
Studio Ghibli'nin bu sevilen fantastik animesi, usta senarist-yönetmen Hayao Miyazaki'nin imzasını taşıyor. Hayao Miyazaki fantastik animasyon konusunda o kadar ünlü ve başarılı ki onun filmleri arasında seçim yapmak oldukça güç. Oscar ödüllü "Spirited Away"de ise ailesinin banliyöye taşınması sırasında 10 yaşındaki asık suratlı bir kızın, tanrılar, cadılar ve ruhlar tarafından yönetilen ve insanların canavara dönüştürüldüğü bir dünyaya girişini izliyoruz. Etkileyici görseller, büyülü bir dünya ve şefkatle örülmüş karakterler hem Hayao Miyazaki'nin estetiğine hem de Japon animelere fazlasıyla uyuyor.
İlginizi Çekebilir