Fettuş
Levant mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan fettuş, ekmek ya da kızartılmış yufka ile hazırlanan bir salata. Mevsimine ve göre değişik sebze ve bitkiler kullanılan salataya ekşi tadını vermek için sumak ilave ediliyor. Özellikle Suriye’de çok fazla yenilen hafif bir salata olmasıyla sık sık tercih ediliyor.
Tabule
Levant mutfağının dünyaya yayılan bir başka yemeği ise tabule. İnce bulgur, domates, nane ve maydanoz gibi basit malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılan tabule; soğan, sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu eklenerek servis ediliyor. Tabulede bulgur yerine bazen kuskus da kullanılabiliyor.
Dünya mutfaklarına olan merakımdan söz açmışken, özellikle Orta Doğu mutfaklarından Lübnan mutfağına ilgim büyük. Ege, Akdeniz ve Arap mutfağının etkileriyle,lezzet anlayışıma son derece hitap eden çok kültürlü ve zengin bir mutfağa sahip Lübnan tıpkı Türk mutfağı gibi. Ramazan ayı içerisinde de Lübnan mutfağından lezzetlere yer vereceğim blogda. Bugün Levant mutfağının *başlıca mezelerinden olan babagannuş ile bir başlangıç yapalım. Ülkemizde Hatay ve çevresinde közlenmiş domates, biber ve patlıcanla hazırlanan Babagannuş Lübnan mutfağında patlıcan ve tahinle hazırlanıyor, yoğurt ilave edilen tarifleri de mevcut.
*Levant Mutfağı: Levant mutfağı, Levant ya da "Büyük Suriye" bölgesinin geleneksel mutfağıdır. Bu bölgede Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan gelenekler paylaşılmaktadır; bu gelenekler günümüzde bile etkili bir hâldedirler. Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Kuzey Irak, Türkiye'nin Güneydoğu kısımları ve Filistin'i kapsar. ( kaynak: wikipedia)
Hafifliği ve besleyiciliğiyle Ramazan sofralarına çok yakışan közlenmiş patlıcan ve tahinle hazırladığım Babagannuş tarifini denemek isterseniz buyrun
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.