Bu bitkinin içinden çıkan minik çekirdekler doğru şekilde kurutulduklarında tohum olarak ortaya çıkıyor. O tohumların faydaları saymakla bitmiyor
3 farklı şekilde tüketiliyor diz ağrılarını hemen kesiyorBu bitkinin içinden çıkan minik çekirdekler doğru şekilde kurutulduklarında tohum olarak ortaya çıkıyor. O tohumların faydaları saymakla bitmiyor...
3 farklı şekilde tüketiliyor diz ağrılarını hemen kesiyor
BAMYA TOHUMU NEDİR?
Bamya tüylü yapısı nedeniyle bazı kişilerin tüketmekten uzak durduğu bir meyvedir. Türkiye’de genellikle ‘ekşili bamya yemeği’ olarak sofralarda yerini alan bu karakteristik bitki, yüzyıllardır tüketilir. Turşusu, çorbası da yapılan bamyanın faydaları çoktur. Ebegümeci ailesinden gelen bamyanın tohumları da son yıllarda faydalarına inanılarak sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır.
FAYDALARI NELERDİR?
Bamya tohumları başta A, E ve K olmak üzere çeşitli vitaminler içerir. Demir, magnezyum, manganez, bakır, çinko, fosfor, tiamin, niasin, riboflavin, folatlar, pantotenik asit ve diyet lifi içerir. Omega 3, magnezyum, potasyum gibi içerikler bamya tohumunu güçlendirip kardiyovasküler sağlık, böbrek sağlığı, hücreler için fayda sağlar. Bamya tohumu faydaları ise şöyle sıralanabilir:Kan Şekerini Dengeler: Bamya, insülin hassasiyetini artırarak kan şekerini dengelemeye çalışır.
Güçlü Protein Kaynağı: Protein deposu olduğu kabul edilen bamya tohumu vegan ve vejetaryenler için de tüketilebilir bir besin alternatifidir. Hatta bamya tohumundaki protein mercimek, börülce ve yer fıstığından daha fazladır. Bazı kırmızı etlerden de daha fazla protein içerdiği düşünülür. Valin, lösin, isolin ve lesin gibi vücut tarafından üretilemeyen önemli amino asitleri de içermesi “Bamya tohumu neye iyi gelir?” sorusunu anlamlı kılabilir.
Bağışıklığı Destekler: Lifli yapısı bağırsaklardaki ve midedeki iyi bakterilerin desteklenmesine ve vücudu enfeksiyonlardan korumasını sağlayabilir. Böylelikle bağışıklık desteklenmiş olur. Antioksidan içeriği de bamyanın sağlıklı bir besin olmasında bir etkendir.
Kalp Destekçisi: Magnezyumun kan basını düşürmede ve kalp sağlığı üzerindeki etkileri bilinir. Bamya tohumu ise bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalık risklerinin de düşmesine katkı sağlayabilir.
Potasyum, sodyum ve sıvı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Kan damarlarının ve atardamarın gevşemesini destekler. Ancak kan sulandırıcı ilaç tedavisi gören kişiler bamya tohumu tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.