Antalya
21 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ANTALYA DEPREME HAZIR MI?


ANTALYA DEPREME HAZIR MI?
Antalya'da, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler törenlerle anıldı. Peki, Antalya olası depremlere karşı hazır durumda mı?

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü, Antalya’nın depreme hazırlıklı olması için çalışmalarını hızlandırdı. Deprem Master Palanının hazırlanmasında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin önemli katkıları oldu. Diğer yandan olası bir depremde Antalya’nın hangi ilçelerinin risk altında olduğu AFAD raporlarında ortaya çıktı. 

OLASI BİR FELAKETE KARŞI PLANLAMA YOK

Yıllarca doğal afet konularının ülkede konuşulması ancak hiçbir şekilde planlamasının tam anlamıyla yapılmamasını dile getiren uzmanlar, “Çeşitli meslek odaları tarafından Deprem Master Planı kavramı ortaya atıldı. Ancak bunu sahiplenecek kurum kuruluş 2022 yılının başına kadar tanımlanmamıştı. 2022 yılında AFAD tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı-İRAP ’ta da Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonunda ilgili tüm kurum-kuruluşlar, görevleri ve süreçler belirlenerek hareket edilecek. Kentimizi olası bir deprem veya doğal afet konusunda hazırlıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 ANTALYA’DA HANGİ İLÇELER RİSK TAŞIYOR?

Kahramanmaraş depremleri sonrası Hatay ve Gaziantep’te yardım çalışmalarına katılarak yaşanan felaketi sahada tespit eden uzmanlar şöyle konuştu:
“AFAD ve Antalya Valiliği tarafından 2021 yılında hazırlanan Antalya İl Afet Risk Azaltma Planı raporuna göre; Kaş-Kekova Fay Zonu merkezli yaşanacak 6,5 büyüklüğünde bir depremde Kaş, Finike, Kumluca, Demre ve Elmalı ilçeleri etkilenecek. Deprem sonucunda günlük hayat tamamen kesintiye uğrayacak, altyapı tesisleri hasar nedeniyle hizmet dışı kalacak. Ulaşımda aksamalar meydana gelecek. Üretim duracak. Can ve mal kaybı yaşanacak. Kaş ve Demre ilçelerindeki tarihi eserlerde zarar meydana gelecek.”

BURDUR-FETHİYE FAYI ANTALYA'YI CİDDİ ETKİLER

Rapordaki ikinci senaryoya göre, Burdur-Fethiye Fay Zonu merkezli, 7,2 büyüklüğünde bir deprem Antalya’nın Döşemealtı, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinin yanı sıra Isparta, Burdur, Denizli ve Afyonkarahisar illerini olumsuz etkileyecek. Günlük hayat tamamen kesintiye uğrayacak. Altyapı tesisleri hizmet dışı kalacak. Ulaşımlar aksayacak. Üretim tamamen duracak. Can ve mal kayıpları meydana gelecek. Döşemealtı ve Elmalı ilçelerinde tarihi ve turistik alanlar hasar alacak.

     Körfez Gazetesi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!