Antalya
18 Eylül, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

MEHMET YILMAZTÜRK YAZDI DEPREM


MEHMET YILMAZTÜRK YAZDI DEPREM

DEPREM

1999 yılında yaşanan İzmit  merkezli deprem sonrası Türk halkı büyük bir depresyon yaşadı. Korkular  buna bağlı panik ataklar insanların dengesini bayağı bozdu ama zaman herşeyin ilacı .

Hatay merkezli dokuz şehri etkileyen felakete kadar yavaş yavaş  etkisini kaybetti halk olarak bir daha olmaz gibi rehavete kapıldık .6 Şubat 2023 olan sarsıntı gerçekleri tekrar yaşamamıza sebep olduğu gibi dersimize çalışıp çalışmadığımızın bir imtahanı oldu.

Şimdi başarısız olduğumuz (başarısızız çünkü daha büyük depremlerde bu kadar zayiyat verilmiyor) bu imtahandaki hataları bir durum tespiti yaparak çözüm önerilerimizi oluşturabiliriz.

Yer bilimi konusunda dünya çapında onlarca bilim adamımız mevcut sokaktaki çocuğa sorsan enaz beş tane Türk bilim adamını sayar.Antalya şehrimizle ilgili TMMOB Kent sempozyumu bildirileri kitabını okursanız bilim insanlarının STK ların görevlerini nasıl yerine getirdiğini görürsünüz, bu sadece bizim şehrimiz değil ülkenin heryeri için yapılıyor.

O zaman sıkıntı nerde bulunduğumuz coğrafya yüzünden bu depremler oldu,oluyor ve olmaya devam edecek. Bunları bilip önlem almadık mı ?hayır yönetmelikler kurallar kanunlar cıktı çok kafa patlatıldı, uğraşıldı ama sonuç bu olmamalıydı .Demek ki sadece bilgi kanun yönetmelik işe yaramadı.Uygulamadaki insan kalitesi bilgisi eğitimi öngörüsünün kadar önemli olduğu ortaya çıktı.

Hoşuma gitmese de ahlaksız bilgisiz menfaatçi insanlar ya malzemeden çaldılar ya sağlam binaya kolon kesip zarar verdiler yada uygun olmayan arazileri imara açarak bu felakete zemin oluşturdular.

Gelelim esas konuya Antalya bunun neresinde. Resmi rakamlara göre 20.177 Km2 yüzölçümü 2.222.561 kişiyi barındıran şehrimiz diğer şehirlere nazaran daha şanslı konumda TMMOB Kent sempozyumu bildirileri kitabında detaylıca anlatılmış. Depremin en büyük sıkıntısı Antalya halkı için yıkım değil başta deprem ,savaşlar  ve salgınlar gibi hazırlıksız yakalandığımız olaylara önlem planımızın olmamasıdır. Tabii ki konuyu cehalete bağlamak en kısa yol beceremediler yapamadılar yapmak işlerine gelmedi vs.vs. eleştirmek kolay mühim olan durum tespitini doğru yapıp teşhisin tam yapabilmemiz .Deprem öncesi nüfusa bakarak kaç tane bina vardı kaçı boştu. Zaten covid salgını sonrası barınma ile ilgili tercihler değişmeye başlamışken deprem ve Rusya Ukrayna savaşı tuzu biberi oldu.

 Son on yılda Suriyelilerle başlayan göçmen akını bu kadar büyük  yüzölçümüne sahip şehrimizi barınma yönünden kaosa sürüklerken insanların da gerçek yüzünü ortaya çıkarttı. Fırsatçılar , menfaatçiler her meslekten her kesimden gerçek yüzlerini para için göstermek zorunda kaldı. Dolayısıyla yarınları düşünmeden bugün ne kurtarsam kardır kafasıyla tarım arazilerini imara açtırmak, bir milyon etmeyecek  daireleri on milyondan piyasa sürmek ikibinliralık daireyi onbeşbinliraya kira verdirmek, beş liralık limonun Antalya da pazarda yüz liraya  satılmasına sebep oldular.Çok daha fazla örnek verebiliriz.Durum tespitini doğru yapabildiysek çözüm önerilerine daha doğru ulaşabiliriz.Bu konuda sizlerden ricam yazıya önerileriniz tespitleriniz ile katılmanız .Bu köşede amacımız bilgimiz tecrübemizi aktarırken hep beraber halkın sesini duyurmak olmalı tarihe not düşmek.

Paylaşmak istediğiniz her  fikir ve bilgi bizim için önemli ,esenlikle kalın,

 

Makine Mühendisi Mehmet Yılmaztürk

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!