Tamamı memurlardan ve onların ailelerinden oluşan 43 kişinin Balkan turu hayali kabusa döndü. Karetur’un KamuSen aracılığıyla sendika üyelerine duyurulan 9 günlük Balkan gezisine çıkan 43 kişi, turun daha üçüncü gününde ortada kaldı. Turizm Güncel’e ulaşan çok sayıda mağdur yolcu, otobüse yakıt alacak paranın dahi bulunamadığını, otele ödenme yapılmadığı için otel tarafından pasaportlarına el konulduğunu ve ancak konsolosluğun devreye girmesi ve otobüsü kiraya veren şirketin çabasıyla evlerine dönebildiklerini anlattı. Şirketin sahibi Zeki Yılmaz ise, konunun KamuSen ilgili olmadığını, kurumun isminin karıştırılmaması gerektiğini söylüyor.
“Geri dönüş için yakıt parası dahi bulunamadı”
Yolculardan Selma Ö. İsimli yurttaş başından geçenleri şöyle anlattı:
“Karetur ile memur sendikası KamuSen iş birliği ile düzenlenen Balkan turuna katıldık. Otobüs zaten kötüydü ama asıl sorun turun 3. gününde rehberin gideceğimiz otelin parası ödenmediği için geri dönmemiz gerektiğini söylemesiyle başladı. Geri dönüş için yakıt parası olmadığını da ifade ettiler. Şoför de gece tekrar yolculuk yapamayacağını, dinlenmesi gerektiğini söylüyordu. Çoluk çocuk ortada kaldık. Kırk kişi Kosova'da konsolosluk aracılığı ile çocuklar ve kadınlar misafirhaneye yerleştirildi, erkekler araçta sabahladı. Sabah da Karetur yetkilisi Zeki beyden turun tamamlanamayacağı, geri dönmemiz gerektiği ve mağduriyetimizin giderileceği açıklaması geldi. Ancak yine yakıt parası yoktu. Neyse ki otobüsün kiralandığı firma yakıtı karşıladı ve 30 saat yolculuk sonunda evlerimize dönebildik. Tur sahibi Zeki bey tarafından sürekli oyalayıcı açıklamalar yapılıyor. Biz hukuki haklarımızı arayacağız. Firma tarafından mağduriyetimize ilişkin bugüne kadar bir girişimde bulunulmadı.”
“Pasaportumuza el konuldu, bir saat rehin tutulduk”
Tur katılımcılarından Gülçin E. isimli vatandaş ise “27 Temmuz’da Karetur-KamuSen iş birliğinde düzenlenen 9 günlük Balkan turuna katıldım. Turun üçüncü gününde tur şirketinin otele borcu olduğu gerekçe gösterilerek pasaportlarımıza el konuldu ve yaklaşık 1 saat rehin kaldık. Ertesi gün Kosova’da şirketin iflas ettiği belirtilerek turun ortasında turumuz iptal edildi ve 43 kişiden oluşan tur katılımcıları olarak başka bir ülkede öylece ortada bırakıldık. Kadınlar geceyi bir kurumda geçirebildi fakat erkekler dışarda otobüste uyumak zorunda kaldı. Kiralık olan otobüs firması benzin parasını karşıladı ve yurda dönebildik. Yaklaşık 1 aydır Kare Tur sahibi Zeki bey tarafından geri ödeme yapılacağı konusunda oyalanıyoruz. Fakat hiçbir adım yok. Maddi ve manevi zarara uğratıldık. Bu sırada şirket tur satışlarınada devam ediyor.” diye konuştu.
“Para iadesi yapmak yerine yeni tur teklif ediyor”
Mağdur grubun bir diğer üyesi Harun Ç. ise otellerin parası ödenmediği için Üsküp’te pasaportlarına el konulduğunu, Prizren’de ise otele alınmadıklarını ifade etti. Harun Ç. “Turun 4. günü Kosova'nın Prizren şehrinde seyahat halindeyken o gün kalacağımız otelin ücretinin ödenmediği, otel sahibinin mafya olduğu, şehirden çıkmamızın mümkün olmadığı şeklinde tehditvari ifadeler ile Türkiye'ye dönmeye zorlandık. T.C. Prizren Başkonsolosluğu yetkililerinin yardım ve destekleri ile birlikte, kiralık olduğunu öğrendiğimiz otobüs firması yetkilileri sayesinde ülkemize dönebildik. Döndüğümüz günden beri geri ödeme yapacağız taahhüdü ile Karetur yetkilileri tarafından oyalanıyoruz. Bugün itibariyle mağduriyetimizi giderecek hiç bir girişimde bulunmadıkları gibi yeni tur teklif edecek kadar rahat davranıyorlar.”
26, 27 ve 28 Temmuz hareketli turlar da ortada kaldı
Mağdur grubun sözcüsü Mustafa H. ise Karetur’un Türkiye’nin ikinci büyük memur sendikası MemurSen ile 160 adet 9 günlük Balkan turu için anlaştığını söyledi. Rezervasyonu şubat ayında yaptıklarını ve tura ilişkin duyuruların KamuSen yetkilileri tarafından yapıldığını kaydeden Mustafa Ç. “Temmuz ayında şirketin işleri iyi gitmedi. 26, 27 ve 28 Temmuz’da hareket eden turlar da Balkanlarda ortada kaldı. Mesela benim bulunduğum 43 kişilik tur 4. Gün Kosova’da kaldı. Otellerin parası ödenmediği için otel kabul etmedi, yakıt olmadığı için şoför otobüsü hareket ettirmedi, konsolosluk görevlisi Kübra hanım gece ortada kalan grubun çocuk ve kadınlarına kalacak yer buldu erkekler otobüste bir benzinlikte geceledik. Sabah para temin edip geri döndük. 26 Temmuz’da gidenler bir ülke sonra 28 Temmuz’da gidenler ise 2. günden geri döndüler. İşin kötü tarafı geri dönüşü de şirket ayarlamadı.” değerlendirmesini yaptı.
“Ücretin kalan kısmını elden topladılar”
Göksel T. isimli katılımcı ise başından geçenlerle ilgili şunları paylaştı:
Tamamı memur ve ailelerinden oluşan 43 kişilik kafile olarak şubat 2024 tarihinde Türk KamuSen sendikası ile Kare Tur ortaklığında düzenlenen otobüs ile Balkanlar turuna ön kayıt yaptırdık. Kişi başı 400 euro olan ücretin 100 euroluk kısmını şubat ayında şirketin hesaplarına banka aracılığı ile gönderdik. 27 Temmuz 2024 tarihinde Antalya çıkışlı olarak tura başladık. Kalan ücretlerin bir kısmı Antalya’da ve kalanı İzmir’de euro olarak elden toplandı ve herhangi bir fatura verilmedi. Zaten gecikmeli başlayan tur küçük sorunlarla 4. gün akşamına kadar sürdü.
4. gün akşamı Kosova'nın Prizren şehrinden Arnavutluk’un İşkodra şehrine konaklamak için gitmeden önce büyük sorunlar başladı. Rehber tarafından Karetur firmasının parası olmadığı için İşkodra’daki otele borcu olduğu, otele gidersek bizi ya da otobüsü rehin alacakları ve para ödenene kadar otelden ayrılamayacağımızı bildirdi ve Arnavutluk'a gitmeyi reddetti. Kosova'da akşam saatleri olduğu için ne yapacağımız bilemedik, hiç bir Karetur yetkilisine ulaşamadık, farklı numaradan aradığımızda açtıkları telefonu hemen kapattılar. Tabi bu arada tura aracı olan KamuSen sendikasından da hiç bir bilgi ya da destek alamadık. O saatten sonra kendi başımıza kalacak yer bulamayacağımız için Konsolosluğu arayıp yardım istedik ve Prizren muavin konsolusunun çabaları ile kadınlar ve çocuklara kalacak yer bulduk. Erkekler ise bir benzinliğe park eden otobüste kaldık. Ertesi gün öğlen saatlerinde kadar ses çıkmayan Karetur yetkilisi maddi sorun nedeni ile turu geri çağırdıklarını ve ülkeye dönmemiz gerektiğini ortak WhatsApp grubunda yazdılar. Ancak otobüste yakıt yoktu ve ne rehberde ne de şoförde para kalmıştı. Karetur yine olaya müdahil olmadı, bizi ortada bıraktı ve otobüsün sahibi olan Özseçkinler firması şoförün hesabına para göndererek yakıt sorunun çözdü ve bizi Antalya’ya getirdi.
Asıl sorun bundan sonra başladı. Ücretini ödediğimiz turun karşılığı olan hizmetleri alamadığımız için haklı olduğumuz, tüm suçun Karetur firmasında olduğu, ne kadar özür dileseler kendilerini affettiremeyecekleri, en kısa sürede zararımızın en azından maddi olarak karşılanacağına dair Karetur firması sahibi tarafında hem telefonda hem de ortak grupta yazılarak bize bildirildi. Ancak aradan geçen 3 haftanın sonunda ne bir ödeme yapıldı ne tutarlı bir teklifte bulunuldu ne de çözüme yönelik adım atıldı. Sadece oyalama taktiği ile zaman kazanmaya çalıştılar. Bizler 3 haftadır sabırla ve iyi niyetle çözüm beklerken hiç bir sonuca ulaşamadık.
Karetur’dan yolculara mesaj: Turlarımızı sonlandırma kararı aldık
Tolga isimli tur katılımcısı ise bilinçli olarak Selanik’teki Atatürk Evi’ne yetiştirilmediklerini, Selanik’te çok kötü bir otelde kaldıklarını ve ödeme yapılmadığı için bu otelde de sorun yaşadıklarını belirtti.
Diğer yolcuların yaşadığı benzer mağduriyetleri dile getiren yolcu, Karetur’dan kendilerine “Şirketimizde yaşanan maddi sıkıntılar nedeni ile turlarımızın devamlılığını sürdüremeyeceğimizin kararına varmış bulunmaktayız. Oluşan mağduriyetler yüzünden özür dileriz , en kısa zamanda mağduriyetler giderilecektir. Mutsuz giden turlarımızın Türkiye’ye geri dönmesi kararını aldık. Üzülerek bu gün itibarı ile otobüslerimizin geri dönmesi talimatı verilmiştir.” şeklinde mesaj atıldığını söyledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.