DİJİTAL YERLİLERİN DİJİTAL AYAK İZLERİ
Başlarken internetin kısa tarihinin sırasını inceleyelim. Http,www gibi web sayfaları oluşturuldu. Başlangıçta adı Arpanet olan internet sivilleşti ve sadece üç yıl sonra 1998’de Microsoft tekeli Türkiye’ye geldi Microsoft hakkında sunumlar yapıldı ve ilk defa üniversitelerde kullanıldı. İlginçtir ki sivilleşmesi ile birlikte aynı yıl Young tarafından internet bağımlılığı kavramı ortaya atıldı. İnternet bağımlılığı doğru bir kavram mıdır?
Yerine başka kavramlar konulabilir mi?
2000 lere geldiğimizde ağsız bağlantılar,akıllı telefon kullanımı vs arttı. İnternet bugünkü bildiğimiz haliyle dünya nüfusunun neredeyse üçte birinin hizmetindeydi. Dünya genelinde, kıtalar arası ülkelerde de halen dijital eşitsizlik var ve dolayısıyla internete erişim tüm insanlarda aynı düzeyde değil özellikle dezavantajlı popülasyonlarda halen daha ciddi problemler süre gelmektedir. İnternetin genel özelliklerine bakacak olursak internet postmodern medya aracıdır neden postmodern çünkü post modernizmin özelliklerine baktığımızda her türlü statünün yapısının bozulduğu bir kavramdır. Yani yeni medya tanımı klasik medya tanımının yapıbozuna uğramış şeklidir. Şöyle ki klasik medyada bir mesaj veren var medyada bu mesajın aracılığını yapar ve başkaları da bu mesajı alır. Bu durum tamamen yapı bozumuna uğramıştır. Bunun yerine yeni medyada çoğunlukla mesajı veren ve mesaj alan aynı kişi oluyor ve birey medyanın kendisi haline gelmiş oluyor dolayısıyla internetin en temel özelliği de budur.
İnternetin sınırlarının bulanıklaşmasını da genel özelliklerinden sayabiliriz internetin nerede başlayıp nerede bittiği kesinlikle belli değildir. Örneğin şu an dünya üzerinde aktif kaç web sitesi var? Diğer yandan mafyatik derin devletin kullandığı web sitelerini düşünürsek bu da belirsiz ve bulanık post modernizmin bir özelliğidir.
Çok işlevli olması da onu postmodern medya aracı yapıyor yani bir çok amaç için kullanabiliyoruz iletişim,araştırma ,eğlence vs gerçek hayatta yaptığımız her şeyi bugün internet üzerinden yapabiliyoruz. İnternet psikoloji bilimi için neden ilgi çekici?
Başlarken bile bilgisayar aracılığı iletişimin yüze yüze iletişimden farkları nedir tartışmaları süre geldi ve daha muhafazakar olanlar bilgisayar aracılı iletişimin niteliksel anlamda yüz yüze iletişimin yerini hiçbir zaman tutamayacağından bahsettiler. Tabii ki bilgisayar aracılığı iletişimin kolaylaştırıcı yönünü ortaya çıkaran bir çok araştırma yapıldı ancak internet aracılığı iletişim bugün halen daha ilgi çekmekte. Metaverse’deki iletişimin internet iletişiminden ne kadar farklı olacağı ve yüzyüze iletişimden ne kadar farklı olacağı da araştırma yönünü belirleyen bir başka açıdır. Diğer yandan telefonlarımız dinlenirken her bir hareketimiz veri olarak başka kanallara aktarılmakta ve bu kanallarda dijital ayak izlerimizi taşımaktadır. Seçimler öncesinde kişilik profillerinin devletlere satılmasıyla oyların nasıl dağılacağına ilişkin yüzdenin bu bağlamda araştırılmasına sebep olmuştu.Her birimiz bunu biliyoruz ve onaylıyoruz bu anlamda kendimizle ilgili az bilgi paylaşmak,sosyal medyada aşırı kendini açma bir risk olabilir.
PSİKOLOG KÜBRA BAYRAM
PSİKOLOG KÜBRA BAYRAM YAZDI; DİGİTAL AYAK İZLERİ
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Kanal Mahallesi’nde Büyükşehir içme suyunu, Kepez asfaltı yeniliyor
- Antalya Emniyeti’nin Lara Corft’u: Eğitiminden geçen polis karanlıkta hedefi 12’den vuruyor
- Path of Exile 2 Erken Erişimi, kapsamlı ve ulaşılabilir bir oyun sonu deneyimi ile başladı
- El yazısı yazmak bilgiyi aktif bir şekilde işleyerek anlamlandırmayı sağlıyor
- Başkan Topaloğlu’ndan tur operatörlerine ziyaret
- 0SEVDİM
- 6ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.