Türkiye genelinde nisan ayında hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü ve kar yağışının yaşandığı 36 ilde zirai dondan pek çok tarım ürünü etkilendi. Kayısıdan fındığa, elmadan patatese, şeker pancarından üzüme, cevizden bademe ve duta kadar birçok ilden farklı farklı ürünler zarar gördü.
“21- 25 ŞUBAT'TA DA DON OLAYI YAŞANDI”
Bu donun sadece bugünün olayı olmadığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “21- 25 Şubat'ta Hatay, Adana ve Mersin'de de kuvvetli bir don yaşandı. Özellikle narenciye ve kışlık sebzelerde ciddi hasarlar meydana geldi. Bu aşamada bir an önce hasar tespiti yapılsın, hatta hasar tespiti gerçekçi yapılsın. Bu bölgeler afet bölgesi ilan edilsin. Çiftçilerin kredi borçları, faizleri silinsin, ötelensin dedik. Fakat buna yönelik herhangi bir uygulama olmadı” dedi.
ŞU ANDA DONUN YANINDA BİR DE YÜKSEK GIDA ENFLASYONU DA VAR”
Suiçmez, “Don bundan sonra da olacak. 2014’te de ülke genelinde de don felaketi olmuştu ve tarımsal üretimin kendini toparlaması sadece don yüzünden 1-2 yıl sürmüştü” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu seferki don olayında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da açıklama yapmak durumunda kaldı. Çünkü eğer üretim yoksa sanayi neyi işleyecek? İhracatçı neyi pazarlayacak? O kendi sanayicisini ve ihracatçısını aslında koruyor. O anlamda da tarımda sürekliliğin olması için şu anda çiftçinin bu zararlarının karşılanması, önümüzdeki yıl ve yıllarda da üretimde devamlılığın olmasının sağlanmasını istiyor. Biz de onu istiyoruz. Şu anda donun yanında bir de yüksek gıda enflasyonu da var. Fiyatlar daha da artacak. Bunun sorumluluğunu sadece iklime, dona bağlamamak gerekir.
Günah keçisi şu anda don ilan edildi. Don olmasaydı ya da yaz aylarında yeniden kuraklık olmasa bile tarımda zaten ciddi bir üretim krizi var. Bu krizin nedeni toplam desteğin az olması, desteklerin geç ödenmesi, çiftçiye yönelik mazot, tohum, gübre, ilaç, sulama suyu ve elektrik gibi girdi desteğinin olmamasıdır.
Kısacası hiçbir doğal afet olmasa bile çok zor üreten, kâr edemeyen çiftçi bu metodolojik olaylardan da etkileniyorsa yapılacak şey çiftçiye yönelik üretimde sürekliliği sağlayacak ekonomik bir destek programı açıklamak.”
"SEBZE VE MEYVE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, GIDA ENFLASYONUNU DA TETİKLEYECEK"
İklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarım sektörünü derinden etkilediğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise şunları söyledi:
“Artan aşırı hava olayları, sel, dolu, don ve kuraklık gibi afetler tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açıyor. Bu durum, çiftçilerin ekonomik olarak zorlanmasına ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit eden bir tabloya neden oluyor.
Nisan ayında yağan kar ve oluşan don, çok bölgede üreticiyi de çiftçiyi de, ürünü de vurdu. Üretimi de dondurdu. Sebze ve meyvede gıda enflasyonu patlayacak. Ürün tedarikinde ciddi sorunlara neden olacak süreç doğru yönetilmezse özellikle emekli ve dar gelirli vatandaşlar raftaki ürünün fiyatına bakıp geçmek zorunda kalacak. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış, gıda enflasyonunu da tetikleyecek.
TARİHİMİZİN EN BÜYÜK 'ZİRAİ DON' OLAYLARINDAN BİRİNİ YAŞADIK"
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, özellikle son 3 günde 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerinin kaydedildiğini, bu olumsuz hava koşulları sonucu, 2014'te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığını belirterek, "Ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürüyor. Üreticilerimiz hasar ihbarında bulunabilir" açıklamasında bulunmuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.